«Viurem més anys, però pitjor»
GUILLEM LLUCH. Barcelona
+ Carles Forns a l'entrada del Foment Mataroní. Foto: QUIM PUIG |
La nostra societat ha aconseguit un gran nivell de benestar i una bona qualitat de vida, però, segons el doctor Carles Forns, si no canviem aviat el model sanitari que ens regeix, estarem posant les bases per continuar vivint molts anys, però malament. Aquest és un dels molts temes que tracta a La salut avui: ciència o negoci, el llibre que ha escrit juntament amb la periodista Rosa Vila i que plasma la visió crítica que té aquest cirurgià i traumatòleg sobre el sistema sanitari actual. Forns considera que la sanitat té un problema de fons i que cal actuar des de l'arrel per solucionar-lo. Una de les bases del problema són les relacions entre el metge i el pacient, ja que «des del moment en què es prioritzen les proves fetes per una màquina (radiografies, anàlisis) sobre el contacte humà i l'interrogatori del metge, les bases de l'edifici terapèutic comencen a trontollar», assegura Forns.
MALA EDUCACIÓ SANITÀRIA
Un altre dels problemes és l'educació dels pacients, i és que, segons Forns, «hem d'aprendre que la funció del metge no és curar-nos, sinó ajudar-nos perquè ens curem nosaltres mateixos». El problema, continua, «és quan la societat fa recaure tota la responsabilitat en els doctors, ja que aleshores la gent es torna completament dependent i per qualsevol cosa ja sent la necessitat que el vegi un metge».
Un altre dels errors d'aquest model sanitari és la poca importància que es dóna a la prevenció. Segons Forns, es dóna prioritat a les operacions i els tractaments més complexos, perquè d'aquesta manera es genera més riquesa, enfront de campanyes de prevenció, o fins i tot d'altres tractaments menys agressius però igual d'efectius.
Tot això, assegura el doctor, només fa que crear nous malalts i empitjorar encara més la situació. Si les urgències estan saturades i hi ha llistes d'espera per operar-se, «és perquè ha fallat tot: els malalts, que van a urgències per qualsevol cosa; els metges, que amb el fet de demanar proves per sistema l'únic que fan és crear més malalts, i els polítics, que només posen més serveis d'urgències, sense pensar que el que cal fer és planificar i canviar el sistema des de la base», afegeix.
Ritme de vida desequilibrant
L'alt ritme de vida que portem fa que el nostre cos es desequilibri tant psicològicament com físicament. Segons el doctor Forns, la societat ens exigeix més del que podem donar, i el nostre cos es queixa. És per això, continua, «que patim tantes angoixes i depressions, i també determinats problemes físics, com hèrnies discals o fibromiàlgies». En aquest cas, per determinar l'origen del problema, Forns considera que, en comptes de prioritzar les proves tècniques, és fonamental que el metge interrogui el pacient i s'hi comuniqui, «perquè d'aquesta manera sabrà si és que té problemes amb el seu entorn (a casa, a la feina...) i això és el que fa que el seu cos s'hagi desequilibrat i hagi petat per alguna banda».
No hay comentarios:
Publicar un comentario