15 junio 2008

Circ: art popular o espectacle elitista

Aquesta setmana, Les 13 Diferències monta la carpa, es disfrassa de pallasso, d'acròbata i, si fa falta, de dona barbuda. I és que el programa d'aquest dimarts va de circ. Sembla que ara el circ està de moda, però, quin tipus de circ? Aquell que va de poble en poble, amb caravanes velles i poc "glamour" té fama de cutre, es veu com un espectacle del passat, de quan anàvem amb una sabata i una espardenya.

Ara el circ que es porta és aquell que fan les grans companyies mundials, com el Circ du Soleil, les entades del qual costen una fortuna i que, en conseqüència, estan a l'abast d'uns pocs ciutadans. Són espectacles elegants, espectaculars i costosos. Però aquest elitisme és l'escència del circ? Sembla evident que no. En totes les societats antigues on el circ (o els seus derivats) han pres alguna rellevància (China, Mongòlia, Egipte, Grècia, Roma, durant l'Edat Mitjana...), el circ ha estat majoritàriament un art de carrer, destinat ta l'entreteniment del poble.

Avui en dia, però els seus hereus, els circs tradicionals, són vistos com a quelcom arcaïc i "freak", i en canvi s'idolatra aquesta evolució completament elitista que, tot i oferir un espectacle molt més cuidat, ha perdut l'escència. Dimarts, a les 22:30, parlarem d'aquesta "desnaturalització" del circ, i de moltes altres coses. Escolta-ho a www.bocaradio.org, o al 90.1 FM.

A la imatge, Joseph Merrick, també conegut com l'home elefant. La seva espectacular malformació el va portar a convertir-se tristament en un dels atractius del circ anglès del S.XIX.

No hay comentarios: